Kodekurs: Lag din første nettside

Begynn å kode!

En nettside er egentlig bare en mappe med filer som er gjort tilgjengelig på internett. Din nettside starter i en mappe.

Opprett en mappe på skrivebordet ditt med et navn som representerer nettsiden din. Du kan kalle den hva du vil, men bruk kun små bokstaver, ikke ÆØÅ, og - eller _ istedenfor mellomrom.

Dette er en fin huskeregel for navngiving av alle filer du skal bruke på nettsiden.

Din første HTML-fil

Hvis du ikke allerede har lastet ned et program for å skrive kode, gjør det nå! Du kan se forslag til kode-editorer i forrige del. I eksemplene i denne guiden kommer jeg til å bruke Sublime Text, som er gratis.

Start kodeprogrammet når det er ferdig installert, klikk File → Open og velg mappen du nettopp opprettet for nettsiden din.
Når du har åpnet mappen skal du se dette ('nettside' vil være navnet du ga mappen).
Klikk så på File → New file (eller CMD + N) for å opprette en ny fil.
Når du har opprettet en ny fil vil det vises en ny, tom fane i kodeeditor-vinduet, med teksten "untitled".
Gi filen noe innhold. Dette er kun for å demonstrere, og kan være hva som helst. Vi legger inn ekte kode senere.
Klikk deretter File → Save (eller CMD + S) for å lagre fila i nettsidemappa.

Når nettsiden senere skal gjøres tilgjengelig på internett via en adresse (aka et domene), trenger serveren å vite hvilken fil den skal servere først, altså hva som er forsiden. Serveren leter da etter en fil som heter index.html. Dette er standard for alle nettsider. "Index" er navnet på forsiden, mens endelsen ".html" sier at det er en HTML-fil.

Pass på at du kaller fila index.html, og at du lagrer den i riktig mappe!
Når du har lagret fila i riktig mappe vil du se at den dukker opp i kolonnen til venstre.
Nå kan du gå tilbake til skrivebordet og dobbeltklikke på nettsidemappa for å åpne den. Der vil du se index.html-fila du nettopp laget. Den kan du høyreklikke på, og velge din foretrukne nettleser.
Gratulerer med å ha laget din første HTML-fil! Om du nå hadde lastet opp denne mappa på en server og koblet den til et domene, for eksempel min-fete-nettside.no, ville de som gikk inn på den adressa sett det samme som du ser her, selv om vi ennå ikke har skrevet noe ekte HTML-kode.

HTML-syntaks

Datamaskiner er skikkelig dumme. De vet ikke noe mer enn det vi forteller dem gjennom kode, og følger blindt våre instruksjoner.

Hvis vi har én liten feil i koden, kan det ødelegge hele visningen av nettsidefila. Derfor er det viktig å alltid følge reglene for hvordan kode skal skrives.

HTML-tagger

All HTML-kode består av såkalte "tagger". De består av tegnene <, > og / i sammenheng med ulike navn HTML-språket har for innholdselementer. Disse navnene kommer vi tilbake til senere, men noen eksempler er h1 for overskrift nivå 1 (heading), p for tekstavsnitt (paragraph), og img for bilder.

<tagnavn> Innholdet kommer her! </tagnavn>

Et HTML-element må alltid "lukkes" med en tilsvarende tag som den elementet starter med, bare med en skråstrek i tillegg som forteller at det er en avslutning. Som i all språklig grammatikk finnes det noen unntak, men det kommer vi tilbake til!

Mellomrom, linjeskift og indentering i koden kan hjelpe til å gjøre den enklere å lese. Det er det samme hvordan du velger å bruke dette, for nettleseren ignorerer de ekstra mellomrommene og linjeskiftene når den skal vise fila.

Ressurser

Nå er du klar for å fylle HTML-fila med innhold!

GO!